Mystery - Style Traveller

Mystery - Style traveller

Vaikka olen vankkumaton huonojen avustajasopimusten vastustaja, myönnän edelleen tasaisin väliajoin arvioivani onko totaalikieltäytymispäätökseni ollut järkevä. Nyt kirjan valmistuttua olen tyytyväinen päätökseeni enkä kyseenalaista sitä (ainakaan tänä vuonna). Avustajasopimuksissa on monia ongelmia, mutta kirjaprojektin kohdalla tämä on erityisen huono: Jos minulla olisi tällä hetkellä voimassaolevia avustajasopimuksia eri mediataloihin, en voisi olla ihan varma siitä, omistanko varmasti kaikki oikeudet kuvittamaani harmaaseen naishahmoon, jos joku avustajasopimus vaatii myös tulevia oikeuksia. Pidän foliohatustani kiinni.

Mystery sai alkukipinän Hakaniemen Hallin kahviossa syksyllä 2014, sellaisessa pikkulooshissa, jossa mietimme Millan kanssa suurta kysymystä: Mitä hittoa me tehdään tulevaisuudessa? Työtilanne oli katastrofaalisen huono ja avustajasopimukset rantautuivat lopullisesti kaikkiin mediataloihin. Olin jo tehnyt lopullisen päätökseni avustajasopimusten suhteen, eli lehtikuvittajan urani käytännössä päättyi sen kesän aikana. Siinä kahvin ääressä Milla ehdotti, että tekisin lapsille suunnatun hahmon supersuositun Topmodelin kilpailijaksi. 

Hain hahmosuunnitteluun apurahaa Kuvittajat ry:lta, ja se myönnettiin minulle keväällä 2015. Syksyllä 2015 tein hahmosuunnittelun ja sen myötä syntyi Mystery. Miksen tekisi kaiken ikäisille suunnattua hahmoa, sillä muodin historia puhuttelee myös aikuisia? Olimme taas kahvilla (tällä kertaa Ipi kulmakuppilassa) Millan kanssa, ja vilautin puhelimesta muutaman kuvan. Kysyin kiinnostaisiko häntä lähteä kirjoittamaan Mysterya, ja Milla vastasi miettimättä kyllä. Kustannussopimus ja Taiken apuraha tipahtivat tämän jälkeen hyvin nopealla aikataululla.

“Mystery on androgyyni hahmo, joka tutustuu muodin historiaan pukeutumisen kautta. Hän yhdistelee estoitta merkittäviä muotiluomuksia menneiltä vuosisadoilta sekä lähitulevaisuudesta uusiksi mielenkiintoisiksi tyyleiksi. Hän toteuttaa muodin alkuperäistä ideaa, eli leikkii vaatteilla. 

Muoti on luova ilmaisutapa ja taiteenmuoto. Tämä on unohtunut, koska tänä päivänä muotiin suhtaudutaan lähinnä kaupallisena kuluttajatuotteena. Muotia voi harrastaa myös ilman rahaa tai pukeutumatta siihen. Muodin historia on aarrearkku, jota ei osata hyödyntää. Tämän vuoksi Mysteryn missiona on opettaa muotia ja sen historiaa lukijoilleen oman hulluttelevan tyylinsä kautta. Nykyinen muotikirjallisuus, varsinkin lapsille esiteltynä, tarjoaa muotivalistusta ainoastaan kulutuskeskeisistä lähtökohdista. Lisäksi tyylikirjojen yksitoikkoinen esittelytapa todistaa sen, että on aika esitellä muoti taiteenlajina täysin uudella tavalla. “

Mystery - Crayfish Party

Moni on ihmetellyt ennen ja jälkeen kirja teon, kuinka yhteistyömme onnistui, joku saattoi empiä jätämmekö toisemme henkiin. Ihmettelen itsekin, miten orgaanista kaikki on ollut, tunnelma kiristyi vain yhden asukokonaisuuden äärellä kun olimme vähän aikaa hukassa suuntamme kanssa. Uskoisin että sama estetiikan taju ja savolaishuumori on yhteistyön sujuvuuden ydin. Vastasin Millalle näin hänen ensimmäiseen hahmotelmaansa "Rapujuhlat / Crayfish Party" tarinaan:

"Ei hitto.

Sä nyt jotenkin onnistuit koppaamaan tän sävyn JUST! Hypin ja nauran!

Toi miekkajuttu oli just se - en mielestäni kirjoittanut enkä sanonut tosta mitään, mutta se oli just pimeneviin iltoihin. 

Kyllä savolaiset osaa"

------

Toivon että Mystery elää pitkän iän. Kehitteillä on kauneusihanteisiin keskittyvä kirjan toinen osa ja muita viritelmiä. On hykerryttävää katsoa mitä tapahtuu. Ollaan ainakin yritetty!