Kilpailut aineettoman omaisuuden huippuimureina

Moni yritys kerää sisältöä käyttöönsä kuluttajilta kilpailun muodossa, eikä siinä ole mitään pahaa. On kuitenkin kaksi tapaa tuottaa kilpailuja - oikea ja väärä. Oikealla tavalla tuotetussa kilpailussa kaikille osapuolille jää hyvä mieli, huonolla tavalla tuotettu kisa riistää tekijöitä mutta saattaa kerätä hyvän potin yritykselle minimipanostuksella. Kuvittajakollegoilla on luultavasti vielä tuoreessa muistissa viime vuodenvaihteen skandaalimaisen huono VR:n laatima piirustuskilpailu, jossa palkintona oli päästä katsomaan oman työn teippausta junavaunun kylkeen (matkat tuli maksaa itse). Koska tämä palkinto tai kilpailutapa ei ollut mitenkään poikkeuksellinen, tässä lasten vesirokkoa hoitaessani päädyin havainnollistamaan mahdollisimman simppelisti mistä hyvä kilpailu koostuu. Pääongelma kilpailuissa luovan näkökulmasta on se, että oikeuksia haalitaan liian suurella kädellä ja se näyttää olevan muodostumassa normiksi. Väitän kuitenkin, että huonosti laadittu kilpailu nykysomessa voi olla suuri riski yritykselle ja näkyvyysvaluutan käyttöyritys kääntyy kilpailun tuottajan negatiiviseksi somenäkyvyydeksi.

Yritin miettiä ohjeistuksen niin että se toimii sekä muotoilun, kuvituksen, valokuvan että tekstin tuottamiseen liittyvissä kilpailuissa. Luova voi tsekata kaaviosta, vaikuttaako kilpailu sellaiselta että siihen kannattaa lähteä. Yritys voi miettiä, ovatko suunnitteilla olevan kilpailun motiivit kunnossa. Tämän on tsekannut läpi muutama kuvituskollega ja samassa taloudessa asuva teollinen muotoilija. Kaaviota saa kommentoida ja jos löytyy vielä pahoja aukkoja, niin korjataan. 

Muutama pointti kaavion kylkeen:

- Hyvä tarkoitus ei oikeuta huonoon kilpailuun.

- Näkyvyys ei koskaan ole ollut hyvää valuttaa, ja nykyään sen tarjoamisesta rokotetaan somessa rankasti. Älä ole juntti!

- Ilmoita kilpailun säännöissä selkeästi miksi keräät, mitä oikeuksia ja mihin tarkoitukseen.

- Älä rohmua turhaan kaikkia oikeuksia. Sama asia kuin kylässä kahvipöydässä, ei oteta kaikkia keksejä omalle lautaselle.

- Pelkkä kilpailuun osallistuminen ei saa tarkoittaa automaattista kaikkien oikeuksien luovutusta, sen täytyy käydä selkeästi ilmi ja kilpailijan tulee tehdä tämä päätös tietoisesti (esim. “luen ja hyväksyn säännöt” -kohdan täyttäminen lomakkeessa)

- Ilmaisen työn teettäminen ei koskaan ole hyvä asia. Tämän vuoksi onsyytä palkita vähintään 3 parasta kunnollisilla palkinnoilla, pelkkä työn saaminen (esim. kustannussopimus ) ei riitä palkinnoksi. 

- Tarvitsetko oikeasti designin/kuvien/tekstin kaikki oikeudet? Kertajulkaisuoikeus on usein sangen riittävä. Kuvan/designin muunteluoikeus on melko kyseenalainen tarve, ja harva haluaa sellaista luovuttaa. Tekstin muunteluoikeuden tarpeen yhteydessä on hyvä mainita, että se tarkoittaa editoimista ilman merkittävää sisällön muuttamista.

 

Yritys, toivon että näytät tänä keväänä erityisen hyvältä <3

HS°