Tuotteistamisesta

Rakas kaakaomuki vuodelta 1979, ruotsin serkuilta saatu tuliainen. Siskoni sai Animal-mukin, vieläkin harmittaa.

Rakas kaakaomuki vuodelta 1979, ruotsin serkuilta saatu tuliainen. Siskoni sai Animal-mukin, vieläkin harmittaa.

Muistan aivan pienestä saakka nauttineeni hyvin tuotetuista asioista. Olen syntynyt 70-luvun alussa ja asunut lapsuuteni pienellä maatilalla melko vaatimattomissa oloissa. Silti muistan jo hyvin varhain kiinnittäneeni huomiota tuotekokonaisuuksiin, esimerkiksi siihen miten tuote on pakattu ja onko se laadukkaasti toteutettu. Kiinnostavia asoita olivat mm: ruotsin serkkujen mielenkiintoisesti kuvitetut t-paidat (ja oikeastaan kaikki mitä meille tuli heidän kauttaan oli uutta ja ihmeellistä), Muppet Show, kaikki mikä liittyi Disneyyn, Peppi-elokuvat, Barbie & Daisy vs. halpisbarbiet, Barbapapa, "merkkivaatteet" (äitini ompeli minulle vaatteet, ikävästi arvostin kaupan vaatteita joissa oli kaupan label, mitään brändejä ne eivät olleet). Kaikki tämä brändien arvostus oli takuulla sisäsyntyistä, sillä en mitenkään voinut keskellä metsää saada vaikutteita brändien ihannoinnista niin vähällä mustavalkoisen tv:n katselulla. Vihasin visuaalisesti epäloogisia tai köyhiä tuotantoja, päälimmäisenä Matti ja Miisu, jossa Matti on nuottijalkainen pallopää mutta vanhempien ruumiinrakenne on normaali. (En voi vieläkään hyväksyä tällaista design-ratkaisua.) 

Useat suosikkituotteistani ovat olleet kuvitettuja, esimerkkinä suurihattuinen tyttöhahmo Sarah Kay, jonka kuvamaailma toimi sekä minuun että äitiini. Äitini ostovalmius oli tietenkin oleellista, että sain kyseisiä tuotteita, ne osuivat äidissäni varmaan samaan nostalgiahermoon kuin "Pieni talo preerialla" tv-sarja. Sarah Kay on vielä nykyäänkin olemassa lisenssituotteena, sen alkuperäinen kuvittaja Vivienne Kubbos on jo eläkkeellä. On hyvin mielenkiintoista, miten yhden kuvittajan kädenjälkeä hallitaan ja kehitetään eteenpäin. Kuvittajan IPR:n managerointi on aihe, josta otan mielelläni lukuvinkkejä vastaan!

En pääse siitä mihinkään (haluaisin olla epäkaupallinen hippi), että kaupallinen tuotteistaminen on mielestäni hyvin kiehtovaa. Miellän itseni tuotesuunnittelijaksi, siksi raahaan mukanani designer-titteliä kuvittajan ohella. En ole kiinnostunut rakentamaan pelkkää kuvaa, vaan myös kaiken brändäyksen siihen ympärille. Vaatesuunnittelijan koulutus on antanut hyvän pohjan tuotesuunnitteluun, konseptointiin ja laajojen kokonaisuuksien koordinointiin. Minulla on käynnissä oma projekti liittyen tähän aiheeseen, siitä lisää vähän myöhemmin. Sitä ennen tulee mm. postaus Ebba Masalinin tuotannon tuotteistuksesta.