Hei!

Näyttökuva 2012-10-03 kohteessa 13.53.34.png

Olen aina hakeutunut työskentelemään piilossa, ja tästä haluan nyt opetella pois. Kuvittajan työstä bloggaaminen tuntuu tällä hetkellä loogiselta ratkaisulta sen lisäksi, että käyn välillä Aallossa median laitoksen tuntiopettajana puhumassa aiheesta. Ensimmäiset kammottavat "julkisen taiteenharjoittamisen" muistot ovat Savonlinnan Taidelukiosta, jossa olisi pitänyt uskaltaa piirtää *gasp* muiden nähden. Ratkaisin asian neuvokkaasti lintsaamalla ensimmäisen syksyn aikana yli 200 tuntia, kunnes jouduin rehtorin puhutteluun. Sain onneksi itseni kerättyä ja jatko-opinnot sujuivat jo paremmin tämän asian suhteen. Pahin toimeksiantoehdotus (huom: kaikkien oikeuksien luovuttamisen jälkeen) on se, että pitäisi piirtää livenä jossain tilaisuudessa. Ai kamala! En ole vielä kertaakaan suostunut.

Kun kauan sitten jouduin työelämässäni yllättäen tilanteeseen, jossa en voinut tehdä omalla nimelläni kuvituksia, aliaksen käyttö tuntui houkuttelevalta ja huojentavalta vaihtoehdolta. Koin Helmi Sirolan vapaana sivupersoonana, jota eivät rajoittaneet kaikki ne säännöt, joihin olin designerina yrittänyt mukautua. Koska jouduin aliaksen myötä tekemään kuvittajan työni salaa työnantajaltani (avaan myöhemmin tätä casea), suojassa tekeminen oli minulle mieluisaa. Vaikka sittemmin olen siirtynyt freelanceriksi ja aliaksen käytön syyt poistuivat, en hennonut lopettaa Helmi Sirolaa. Helmin nimiin oli jo kertynyt niin laaja portfolio, että sen kaiken siirtäminen omiin nimiini olisi varmaan ollut aika hämmentävää. Näillä mennään, toivottavasti saan paletin joskus selkiytettyä. Juuri nyt kamppailen kovasti kahden nimen välillä, esimerkiksi osaa apurahoista voi hakea vain oikealla nimellä. Taiteilijanimen managerointi on yllättävän ison työn takana, huomaan.

Blogi tulee sisältämään takuuvarmasti epämääräistä pohdintaa ainakin seuraavista kuvittajan työhön liittyvistä aiheista: IP-oikeudet, avustajasopimukset, Faber-Castell, työllistymismahdollisuudet, tuotteistaminen, tuotesuunnittelu, värityskuvailmiö, paperilaadut, välineet, askartelu, design, ottaisinko Faber-Castell tatuoinnin, ammatti-identiteetti, luovuus, lehtikuvittaminen, erilaiset kuvitusprojektit, apurahat ja muu (työ)elämässä sekoilu. 

Sinua on nyt varoitettu. Siitäkin huolimatta: Tervetuloa mukaan!

- HS°